Výrobci a značky

BRIDON – ocelová lana konstruovaná pro náročné provozy

ocelová lana, speciálně odolná v náročných provozech (slévárenství, stavebnictví, jeřáby atp.)

Světoznámá, promyšleně vylepšovaná ocelová lana. Pro dlouhou životnost kupovaná do nejdrsnějších provozů planety, kde každý den odstávky ve výsledovce hodně zabolí.  Není pokrok v konstrukci lan přehlíženým prostorem pro úsporu nákladů?

Firma Bridon-Bekaert má více než 100 let zkušenosti s vymýšlením zlepšováků objektivně prodlužujících životnost ocelových lan. Specializovaní inženýři z vývojového oddělení firmy průběžně zkoumají typy zátěže v náročných provozech a analyzují související opotřebení lan.

Na základě těchto znalostí pak materiálovými inovacemi, povrchovými úpravami, experimenty se  způsobem spletení drátů či vyplní mezidrátového prostoru upravují ocelová lana tak, aby i v drsných podmínkách a při intenzivní zátěži vydržela déle bez poškození  (firma drží více než 130 technologických či materiálových patentů, jen za rok 2022 jich uplatnila dalších 7).

POŠLETE NÁM DOTAZ ČI POPTÁVKU

    Prodejní sklad:
    IGATECH, s.r.o.
    Havlíčkova 177/24
    697 01 Kyjov

    Radek Filípek (regional manager)
    +420 777 454 762
    filipek@igatech.cz

    Bohdana Daňková (objednávky, sklad, logistika)
    +420 608 722 603
    office@igatech.cz

    Web aplikace pro správu revizí jeřábů a vazáků:
    icaruz.cz

    Potřebujete poradit s nějakou "zdvihací" otázkou? Pošlete nám na sebe kontakt, pomůžeme vám.

    Modernizovaná lana jsou promyšleněji přizpůsobena podmínkám využívání – a proto vydrží dýl

    Jejich ocelová lana proto umí výjimečně dlouho odolávat extrémním teplotám u vysoké pece či vysoko v horách; teplu, vlhku a prachu v podzemí; agresivní slané vodě na moři, statickému pnutí na velkých mostech; dynamickým rázům při zvedání velkých břemen či tahovému drcení dlouhých lan na bubnech atp.

    Není technologický pokrok v konstrukcích lan (přehlíženým?) prostorem pro úsporu nákladů?

    Lana modernizované konstrukce jsou vymyšlena a vyrobena specifičtěji ve vztahu ke konkrétním podnínkám náročných provozů – proto jsou o něco dražší, ale mají o hodně delší výdrž (je-li vybrán pro daný provoz opravdu nejvhodnější typ).

    Čím větší a náročnější provoz máte, resp. čím podstatnější roli v něm ocelová lana hrají, tím víc můžete ušetřit využitím těchto specializovaně odolných lan.

    Zkuste zvážit, že výrazně prodloužená životnost není jen marketingová fráze, ale  technologický fakt na bázi vědecko-technického výzkumu a vývoje… Kolik byste u vás ve firmě ušetřili, pokud kvůli generální výměně lan budete (např.) místo dvou odstávek ročně dělat jen jednu?

    Žádné ocelové lano nemůže umět všechno

    Při výběru lana je důležité co nejpřesněji si definovat provozní podmínky a způsob zatěžování lana v rámci vašeho provozu a dle toho pak volit parametry, na které klást při výběru důraz (žádné ocelové lano nemůže být vynikající ve všech parametrech – např. lana spletená z tenčích drátů mají vyšší odolnost proti únavě ohybem, ale zase hůře odolávání drcení na bubnech než lana z tlustších drátů atp.)

    Více k parametrům ocelových lan v článku: Jak vybrat ocelové lano? nebo klikněte na banner výše pro nezávaznou poptávku.

    Firma navrhuje a vyrábí ocelová lana pro tyto okruhy využití:

    jeřábová lanaLana pro stavební a průmyslové jeřáby

    Produkty pro náročné zdvihací aplikace, kde je pro optimální výkon nezbytná stabilita průměru a vysoká odolnost proti mechanické únavě či deformaci.

    Lana pro průmyslové/procesní jeřáby

    • mostové/portálové jeřáby

    Lana pro slévárenství a ocelářství

    • ocelářské pánvové jeřáby
    • ocelářské haly vysoké pece
    • válcování oceli za studena

    Lana pro věžové a mobilní jeřáby

    • věžové jeřáby
    • teleskopické mobilní jeřáby
    • koncová zakončení
    • nákladní autojeřáby
    • pásové jeřáby
    mostová lanaLana pro stavební konstrukce

    Mosty, stadiony, střešní konstrukce, dálniční infrastruktura, pevné stožáry a věže, specializované stavební projekty atp.

    Statická (mostová) lana mají specifické vlastnosti, dané jejich využitím: mimořádnou pevnost a zvýšenou povrchovou ochranu, aby dlouhodobě odolávala proměnlivým povětrnostním podmínkám.

    lana pro lesnické práceLana pro lanovky a lesnické práce

    Produkty pro osobní i nákladní lanovky a lesní hospodářství

    Práce v lesnictví je drsná a náročná – složité terénní podmínky, vysoké užitečné zatížení a dlouhá rozpětí vyžadují lana nejvyšší kvality. Ať už taháte kmeny pomocí strojového navijáku (yarderu) nebo kácíte stromy harvestorem, Bridon-Bekaert navrhl lesnická lana speciálně pro efektivní a bezpečnou práci při těžbě dřeva.

    Lana pro ropný a plynárenský průmysl

    Produkty pro průzkum, výstavbu i těžbu.

    Lana Bridon-Bekaert vydrží i ty nejnáročnější aplikace v ropném a plynárenském průmyslu a přispívají k úsporám nákladů díky menšímu počtu výměn lan a kratším prostojům. Specializovaná maziva nabízejí široký rozsah provozních teplot a zvýšenou odolnost proti korozi.

    Pro případ, že by nakonec přece jen vyšel aktuální (říjen 2022) recesistický záměr a České republika by anektovala Kaliningrad (Královec), doplňme ještě další specializaci firmy:

    Lana pro lodní (námořní) dopravu a rybolov

    Produkty pro lov košelkovými nevody, vlečnými sítěmi, vlečná a kotevní lana.

    Specificky zkonstruovaná vlečná lana se sníženým opotřebováním kladky a zvýšenou odolností proti oděru pro maximalizaci efektivity a produktivity flotily.

    Co vzít v úvahu při výběru ocelového lana

    Při výběru lana pro konkrétní typ aplikace je vhodné vzít do úvahy následující vlastnosti:

    • potřebnou pevnost
    • odolnost proti protáčení
    • odolnost proti mechanické únavě
    • odolnost proti opotřebení a oděru
    • tlakovou odolnost (proti defomacím)
    • odolnost proti korozi
    • míru průvěsu lana

    více v samostatném článku zde (pozn. odkaz je zatím nefunkční, bude doplněno)

    Vybrat nejvhodnější typ vyžaduje specifické znalosti

    Kupovat rutinně stále stejné lano např. dle dnes již zastaralých původních doporučení výrobce jeřábu může šetřit starosti s rozhodováním a výběrem, ale současně to dnes už ani technologicky, ani ekonomicky nemusí být nejlepší volba. Vývoj v konstrukci lan docela pokročil – energie věnovaná výběru moderního lana vám může ušetřit překvapivě hodně peněz.

    S běžnějšími aplikacemi jsme schopni vám poradit sami, výběr lan do velkých specifičtějších či náročnějších provozů  (kde využití modernizovaných lan Bridon dává největší smysl) konzultujeme s lanovými inženýry z firemního vývojově-poradenského centra.

    Pokud tedy sháníte odolné lano pro drsnou práci, pošlete nám nezávaznou poptávku (viz kontakty níže), rád vám – spolu ze specialisty z Bridon-Bekaert – pomůžu vybrat to nejvhodnější.

    Budu se těšit na spolupráci.

    Radek Filípek sales managerRadek Filípek

    sales manager

    777 454 762

    filipek@igatech.cz